Antwerpenaars en pendelaars geven mening over toekomst Koningin Astridplein

Het Koningin Astridplein aan het Centraal Station in Antwerpen is afgeleefd. De stad Antwerpen wil het plein daarom volledig heraanleggen. Antwerpenaars en pendelaars worden begin september om hun mening gevraagd. Die geven ze via een QR-code die op een vijftal infoborden zal staan.

Voormalig schepen van Openbaar Domein en Communicatie Claude Marinower (Open Vld) vond dat het plein weer een wow-effect moest uitstralen als reizigers het Koningin Astridplein passeren. Dat is vandaag zeker niet zo, hoewel dit plein in 2006 nog volledig werd heraangelegd. Huidig schepen van Openbaar Domein en Communicatie Erica Caluwaerts (Open Vld) zet de plannen van haar voorgangers nu verder.

De eerste stap is een bevraging bij de passanten van het plein en mensen die in de buurt wonen of werken. Een vijftal infoborden staat op en rond het plein van 8 tot 16 september. “Momenteel staan we in contact met NMBS om te kijken of er iets in het station zelf mogelijk is”, zegt Caluwaerts.

De mensen kunnen op deze infoborden via hun smartphone een QR-code scannen. Zo komen ze dan op een website met de bevraging over de heraanleg van het Koningin Astridplein.

“Het is moeilijk te voorspellen hoe de respons zal zijn met deze QR-code”, zegt de schepen. “We hebben al uitstekende resultaten gehad, maar ook tegenvallers.”

Naast de infoborden op en rond het plein komt er een infobrief met link/QR-code naar de bevraging. Ook andere betrokkenen op het plein, zoals bijvoorbeeld de Zoo, zullen worden bevraagd. Hun inbreng wordt meegenomen in het uiteindelijke ontwerp.

Observatie

“Daarnaast willen we het Astridplein laten observeren zodat we input hebben over het gebruik en het gedrag op dit plein”, zegt Caluwaerts. “Dus hier hopen we ook in september een kwalitatief onderzoek te voeren. Als we onvoldoende respons hebben op de bevraging en we die ontbrekende zaken niet kunnen oplossen met observaties, bekijken we andere mogelijkheden. Ik vind het enorm belangrijk om bij ingrijpende veranderingen de mening van de burger en de gebruiker mee te nemen. We hebben in het verleden al gezien dat we hier veel aan hebben.

” De start van de heraanleg is gepland eind 2024. Er is al een budget van 3,8 miljoen euro opzij gezet, maar dit zal waarschijnlijk niet voldoende zijn voor een volledige heraanleg.

Ondertussen stelde de stad Antwerpen al een lichtontwerper aan om het Centraal Station beter tot zijn recht te laten komen met goede belichting. Dit zou eind 2022 klaar moeten zijn.

Het Koningin Astridplein is een druk mobiliteitspunt, waarbij onder meer Flixbussen en bussen van De Lijn elkaar geregeld hinderen. Dit zou in de toekomst moeten verbeteren. De internationale buslijnen verdwijnen tegen midden 2026 volledig van het Koningin Astridplein in Antwerpen. (svw)

DEEL DIT BERICHT:

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang gratis e-mailupdates!

Meld je nu aan en ontvang een e-mail zodra ik nieuwe inhoud publiceer.

Ik heb de privacy policy gelezen en ga ermee akkoord

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.

Scroll naar boven