Open Vld verkruimelt in de peilingen tot enkele procenten, en dus rijst de vraag hoe het nu verder moet met de Vlaamse liberalen. We legden het voor aan een gemeenteraadslid, een burgemeester, een parlementslid en een lokale jongerenvoorzitter. “De nieuwe generatie is een groot deel van de oplossing.”
“Het is heel triest. Open Vld flirt met haar voortbestaan.” Vlaams Parlementslid Els Ampe (Open Vld) haalde maandagavond fel uit naar de partijtop. In een recente peiling van DPG Media strandt haar partij op amper 8,3 procent. “Er is een oplossing: Open Vld moet de mensen centraal zetten, niet het systeem, de premier en de zoontjes van”, hekelde ze in De Afspraak.
“Te veel compromissen”, zo trad Tom Waes, of all people, haar bij tijdens de aflevering. Maar Antwerpse Open Vld’ers reageren voorzichtiger.
Claude Marinower, gemeenteraadslid in Antwerpen: “We leveren de premier, en dan is dit een slecht rapport”
“De positie van Els Ampe is een zeer bijzondere: zowel binnen haar afdeling als binnen de partij”, luidt de kanttekening van Claude Marinower, gemeenteraadslid en oud-schepen voor Open Vld in Antwerpen. “We leveren de premier, en dan is dit natuurlijk een slecht rapport. Ik heb geen commentaren en analyses nodig om dat te weten. Maar ik heb wel vertrouwen dat er dingen kunnen gebeuren. Ik wacht af.”
Dirk Van Mechelen, burgemeester van Kapellen: “Vivaldi is een moeilijke coalitie”
Een blauwe premier, en toch 8,3 procent in de peilingen: het verrast ook burgemeester en voormalig Vlaams minister Dirk Van Mechelen. “We hebben toch vooruitgang geboekt op heel wat dossiers. Maar ik spreek uit ervaring als ik zeg dat goed bestuur niet noodzakelijk electoraal wordt beloond.”
“Ik ga niet ontkennen dat Vivaldi een moeilijke coalitie is”, geeft Van Mechelen toe. “Zeven partijen, dat is niet niks. En dan zijn er de eeuwige tegenstellingen tussen noord en zuid. Om die regering dan ook nog eens te leiden: dat maakt het nog moeilijker. Zeker in een aantal dossiers zoals fiscaliteit is het lastig om een verschil te maken.”
De Kapelse burgemeester blijft zijn partij trouw, ook op lokaal niveau. “Ik kom al 40 jaar onder de partijnaam op. Ik ben niet beschaamd om lid te zijn van Open Vld.”
Christian Leysen, parlementslid: “Kalm blijven in moeilijke tijden”
Zaterdag riep voorzitter Egbert Lachaert in spoed een partijbureau bijeen. Volgens Ampe werd er toen geen afspraak gemaakt om niet te communiceren. Nochtans was er maar een parlementslid uit de provincie beschikbaar voor een reactie.
“Als bedrijfsleider met een carrière van 45 jaar weet ik dat je kalm moet blijven in moeilijke tijden”, luidt de commentaar van Christian Leysen. Over het partijbureau wil hij enkel kwijt dat het “een goede vergadering was waarop verschillende standpunten werden besproken.”
Magalie Verstraelen, voorzitter Jong Vld Antwerpen: “Nieuwe generatie is groot deel van de oplossing”
Binnen de jongerenafdeling van Open Vld klinkt het concreter en opvallend optimistisch. “Never waste a good crisis. Ik hoop dat er in het nieuwe plan van onze voorzitter aandacht is voor de inhoud: minder belastingen, uitbreiding flexi-jobs, een efficiëntere overheid, dat soort dingen.”
Aan het woord is Magalie Verstraelen (28), voorzitter van Jong Vld Antwerpen. “Slechte peilingen zijn nooit leuk, maar bij jongeren doen ze het vuur aanwakkeren om beter te doen. De nieuwe generatie is een groot deel van de oplossing. Want een liberale partij kan je niet missen in Vlaanderen.”
“Mensen zijn de politiek beu, ik stel dat ook vast”, bekent Verstraelen. “Maar je werkt beter op de inhoud dan bijvoorbeeld van naam te veranderen.” Of haar partij wel genoeg op die inhoud kan wegen binnen een Vivaldi-regering? “Je moet compromissen maken, maar we mogen gerust wat meer strijden voor onze eigen waarden.”
De jonge voorzitter maakt zo de cirkel rond, met een voorzichtige lezing van de conclusie die Tom Waes trok in De Afspraak. Te veel compromissen.