”Geef elk district eigen stadsmarinier”


Als het van de Vld-jongeren in Antwerpen afhangt, zou er best minstens één stadsmarinier per district komen. Een stadsmarinier moet voor meer veiligheid en leefbaarheid zorgen. Momenteel zijn er drie aan de slag in de wijken Kiel, Oud-Merksem en Deurne-Noord.

Het was toenmalig liberaal lijsttrekker Philippe De Backer – die inmiddels de actieve politiek de rug heeft toegekeerd – die in 2018 pleitte voor het aanstellen van stadsmariniers naar Rotterdams voorbeeld. Het voorstel werd in het bestuursakkoord tussen N-VA, Open Vld en Vooruit opgenomen. Stadsmariniers vallen rechtstreeks onder de bevoegdheid van de burgemeester. 

”Laagdrempelig”” 

”We kunnen lovend zijn over hun werking””, stelt Magalie Verstraelen, voorzitter Jong Vld Antwerpen. ”Ze werken met een lokaal netwerk aan een gedragen actieplan voor de hen toegewezen wijken. Zo informeerden ze bewoners over de juiste coronamaatregelen en trokken ze met professionele hulpverleners rond voor gesprekken op de stoep. Door onbekende problemen te ontdekken, is de nood aangetoond aan een laagdrempelig aanspreekpunt. Het uniform van een wijkagent kan immers een barrière vormen.”” 

De afgelopen maanden zijn verschillende districten opgeschrikt door ontploffingen en afrekeningen, vermoedelijk gelinkt aan het drugsmilieu. ”Het is een utopie dat stadsmariniers de georganiseerde misdaad uit onze stad zullen weren””, zegt Nigel Chantrain, secretaris van Jong Vld Antwerpen. ”Maar dankzij hen kan men bepaalde signalen en incidenten wel sneller detecteren.””

Uit onderzoek blijkt dat mensen die worden lastiggevallen op straat niet altijd aangifte doen bij de politie. ”Een stadsmarinier kan mee voor een oplossing zorgen””, zeggen de liberale jongeren. ”Ze kunnen een slachtoffer bijstaan met raad en daad en hebben en beter zicht op de specifieke problemen omdat ze wijkgericht werken. Door dichter bij daders en slachtoffers te staan, kunnen ze alternatieve oplossingen voorstellen.”” 

Straatintimidatie 

Jong Vld beklemtoont dat de stadsmariniers er niet enkel zijn voor het aanpakken van drugshandel of straatintimidatie. ”Als wijkfiguur kunnen ze buurten dichter bij elkaar brengen en evenementen en participatieprojecten ondersteunen. De wijkagent kunnen ze niet vervangen, maar wél aanvullen met het oog op maatschappelijke toegankelijkheid. Dáárom streven we naar ten minste 1 stadsmarinier per district.””

Het Laatste Nieuws – 29 Aug. 2022

DEEL DIT BERICHT:

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang gratis e-mailupdates!

Meld je nu aan en ontvang een e-mail zodra ik nieuwe inhoud publiceer.

Ik heb de privacy policy gelezen en ga ermee akkoord

Ik zal je e-mailadres nooit weggeven, ruilen of verkopen. Je kunt je op elk moment afmelden.

Scroll naar boven