Vanuit de Antwerpse politiek stromen de reacties op de betaalparking voor fietsers binnen. Groen voert vrijdag actie op het Koningin Astridplein.
Fietsers in de ondergrondse parking van het Koningin Astridplein krijgen vrijdagmorgen tussen 7.30 en 9u een centje cadeau van de partij Groen, in chocolade weliswaar. Daarmee voert de partij actie tegen de maatregel om de parking betalend te maken. “Dit is te gek voor woorden”, zegt Wouter Van Besien (Groen). “Fietsers die de trein nemen, verdienen propere, veilige, ruime en gratis fietsparkings. Ze moeten in de watten worden gelegd, niet worden afgeschrikt.”
“We delen symbolische centjes uit zodat mensen binnenkort hun parkeerplaats nog kunnen betalen. Het aantal fietsers in de stad blijft stijgen, en dat juichen wij toe. Maar in plaats van deze mensen te belonen, laat de stad hen in de steek”, klinkt het bij Groen-districtsraadslid in Antwerpen Simon Verreet.
Ook PVDA schiet in actie tegen de maatregel. De partij lanceert een petitie en noemt de betaalparkings voor fietsers “een ongezonde maatregel”. “Ongezond voor de portefeuille van al diegenen die iets minder verdienen. En ongezond voor de stad, want met een fietsparkeertaks verleid je geen mensen om de fiets te nemen”, zegt Peter Mertens.
CD&V noemt het dan weer “graaibeleid” van de stad. “De stad heeft mensen al in de ondermaatse fietsenstalling moeten dwingen met een dreigement van boetes en het knippen van fietsen. Nu gaat men voor diezelfde fietsenstalling nog geld vragen ook. Met deze actie lijkt het stadsbestuur een graaibeleid op poten te zetten. Boetes bovengronds, betalen ondergronds”, aldus Pieter De Cock van JONGCD&V Antwerpen.
Bij de jongerenafdeling van meerderheidspartij Open Vld is er ook twijfel over de maatregel. Zij halen de mosterd bij Utrecht als voorbeeld voor Antwerpen. “Ik stel voor dat de stad nadenkt over alternatieven. Het lijkt me evident dat mensen met een treinticket of abonnement, geen extra vergoeding moeten betalen voor de fietsenparking. Daarnaast kunnen we ook kijken naar Utrecht waar de eerste 24 uur niet betalend zijn”, zegt de voorzitter van Jong VLD Antwerpen Magalie Verstraelen. Open Vld Borgerhout stelt ook voor om maar één van de twee parkings betalend te maken, zodat er een gratis alternatief is.
Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) had woensdag geen reactie klaar. “Ik kan alleen maar kwijt dat we in gesprek zijn met de NMBS over de parking onder het Koningin Astridplein, over het Operaplein kan ik niets zeggen. Het valt wel op dat die betaalparkings het nieuws van de dag zijn.”
De sp.a-afdeling in Antwerpen vindt dat betalen voor langparkeren kan. “Maar alleen als het een sluitstuk is van een fietsparkeerbeleid, met propere, veilige en gratis fietsenstallingen in de stad.”
De NMBS laat ondertussen weten dat niet de hele parking betalend wordt, maar slechts een deel.