Is het nachtleven in Antwerpen ten dode opgeschreven? Volgens Jong VLD Antwerpen, de jongerentak van Open Vld, is het nog niet te laat. De liberale jongeren hebben een zevenpuntenplan opgesteld om de Antwerpse nightlifesector te redden. “Deze nacht in de straten verdwalen? Die tijden zijn voorgoed voorbij, tenzij we nú ingrijpen.”
Lees alles over politiek in Antwerpen in dit dossier .
“Antwerpen, ooit bruisend en levendig, lijkt de laatste tijd steeds meer een slapende stad te worden”, aldus Magalie Verstraelen, voorzitter van Jong VLD Antwerpen. “De straten die vroeger gevuld waren met het geluid van lachende mensen en het ritme van muziek, worden nu steeds vaker stil en verlaten. Wij zijn net zoals vele jongeren in onze stad bezorgd over het uitdovende nachtleven.”
Axel Daeseleire
Verstraelen verwijst daarbij naar enkele bekende nachtbrakers die recent hun gal spuwden op het Antwerpse nachtleven. Axel Daeseleire bijvoorbeeld is erg blij dat hij de jaren tachtig, negentig en begin tweeduizend nog heeft meegemaakt. Hij botst ‘s nachts naar eigen zeggen veel te vaak op cafés die iets na middernacht de laatste al geven. Daeseleire vindt dat het belang van het nachtleven als sociaal en cultureel weefsel onderschat wordt.
“Zijn visie resoneert sterk met de onze”, gaat Verstraelen verder. “De vraag die we onszelf moeten stellen is of we echt willen evolueren naar een stad waar na middernacht niets meer te beleven valt?”
(lees verder onder de foto)
“Het nachtleven is meer dan alleen maar kroegen en discotheken”, neemt Nigel Chantrain van Jong VLD over. “Het vormt de kern van stedelijke cultuur en biedt ruimte voor spontane ontmoetingen, culturele uitwisselingen en ontspanning. We moeten zorgen dat onze stad niet verandert in een plek die enkel tot leven komt wanneer toeristen op bezoek zijn, en dan gaat slapen.”
Zevenpuntenplan
Om het nachtleven te herstellen komt Jong VLD met een zevenpuntenplan. Punt één is een duidelijke, afgebakende plaats voor nachthoreca in de binnenstad, zonder dat ze verdrongen kan worden. Verder wil Jong VLD een eerlijk en fiscaal speelveld voor danshoreca. “Kleine vestigingen werden door de stad vrijgesteld van bepaalde belastingen maar voor danshoreca en nachtclubs bestaat nog geen forfait”, nog Verstraelen. “Punt drie is mobiliteit die nooit stilvalt, want dat is wat een stad die niet slaapt, nodig heeft.
Punt vier gaat over maatregelingen voor meer veiligheid en het beperken van overlast en punt vijf over structureel overleg tussen sector en stad. Jong VLD erkent het belang van ‘nightlifecoach’ Zara De Meyer binnen het kabinet van lokale economie Koen Kennis (N-VA) maar benadrukt dat de stad zich nog beter kan organiseren én dat de sector zich veel beter moet verenigen in Antwerpen, zoals dat in Gent en Brussel wel kan .
(lees verder onder de foto)
Internationale allure
Nog kritiek op de stad is het gebrek aan promo. “Antwerpen heeft echt geen internationale uitstraling voor citytrippers die een dansje willen placeren”, zegt Verstraelen. “Zonde, want we hebben troeven als Trix en Sportpaleis. Nog zou de stad meer moeten investeren in internationale allure-events als Tomorrowland en Pride en die organisaties aanmoedigen om samen een evenement uit de grond te stampen op een uitzonderlijke locatie.”
Het laatste punt in het zevenpuntenplan is om de sector naast financieel ook beter te steunen op logistiek en materieel vlak.
“Terwijl café-uitbaters, jongeren en andere voorstanders van een levendig nachtleven de noodzaak benadrukken, is er een andere visie binnen het stadsbestuur”, besluit Verstraelen. “Een meer conservatieve benadering van het nachtleven. Om het nachtleven nieuw leven in te blazen, zal het stadsbestuur zich wat progressiever moeten opstellen.”